Nauji statiniai ir energinio naudingumo sertifikatas: statybos etapai

Pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama tvarumui ir energijos efektyvumui statybų sektoriuje. Energinio naudingumo sertifikatas tampa esminiu rodikliu, kuris ne tik padeda sumažinti energijos sąnaudas, bet ir padidina nekilnojamojo turto vertę. Kaip užtikrinti, kad jūsų naujas statinys atitiktų aukščiausius energijos efektyvumo standartus? Kokie yra pagrindiniai statybos etapai ir kaip kiekviename jų galima didinti energijos efektyvumą?

Planavimo etapas

Statybos projektas prasideda nuo kruopštaus planavimo. Šiame etape svarbu įvertinti visus aspektus, kurie gali turėti įtakos pastato energijos efektyvumui. Tai apima tinkamo sklypo pasirinkimą, pastato orientaciją ir architektūrinius sprendimus.

Pavyzdžiui, pastato orientacija gali turėti didelę įtaką energijos sąnaudoms. Pastatas, orientuotas į pietus, gali geriau išnaudoti saulės šviesą ir sumažinti šildymo sąnaudas žiemą. Taip pat svarbu atsižvelgti į vėjo kryptį ir natūralios ventiliacijos galimybes, kurios gali sumažinti oro kondicionavimo poreikį vasarą.

Projektavimo etapas

Projektavimo etape būtina rinktis energiją taupančias technologijas ir medžiagas. Izoliacija yra vienas iš svarbiausių aspektų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį. Aukštos kokybės izoliacinės medžiagos gali žymiai sumažinti šilumos nuostolius ir pagerinti pastato energinį naudingumą.

Pavyzdžiui, šiuolaikinės izoliacinės medžiagos, tokios kaip putplasčio plokštės ar purškiamos izoliacijos sistemos, gali suteikti puikų šilumos izoliacijos lygį. Langai taip pat yra svarbi dalis – reikia rinktis langus su mažu šilumos laidumo koeficientu ir efektyviai izoliuojančiomis savybėmis.

Statybos procesas

Statybos procesas – tai etapas, kuriame svarbu užtikrinti, kad visi energijos efektyvumo sprendimai būtų tinkamai įgyvendinti. Tai apima teisingą izoliacijos montavimą, sandarumą ir tinkamą šildymo bei vėdinimo sistemų įrengimą.

Pavyzdžiui, būtina užtikrinti, kad izoliacija būtų sumontuota be plyšių ar tarpų, kurie galėtų sukelti šilumos nuostolius. Taip pat svarbu tinkamai įrengti vėdinimo sistemas, kurios ne tik užtikrintų gerą oro kokybę, bet ir būtų energiją taupančios. Šilumos grąžinimo sistemos (rekuperatoriai) gali būti puikus sprendimas, leidžiantis sumažinti šilumos nuostolius per vėdinimą.

Apdailos etapas

Apdailos etape svarbu pasirinkti tinkamas medžiagas ir technologijas, kurios ne tik būtų estetiškos, bet ir efektyvios energijos vartojimo požiūriu. Tai apima apšvietimo, šildymo ir aušinimo sistemas.

LED apšvietimas yra vienas iš efektyviausių būdų sumažinti energijos sąnaudas apšvietimui. Šildymo sistemos taip pat turi būti pasirinktos atsižvelgiant į jų energijos efektyvumą. Pavyzdžiui, grindų šildymo sistemos gali būti efektyvesnės nei tradiciniai radiatoriai, nes jos paskirsto šilumą tolygiai ir efektyviai.

Eksploatacija ir priežiūra

Net ir pastatytas pagal aukščiausius energijos efektyvumo standartus, pastatas reikalauja tinkamos priežiūros ir eksploatacijos. Reguliari techninė priežiūra ir sistemų tikrinimas padeda užtikrinti, kad pastatas išliktų efektyvus visą jo eksploatacijos laikotarpį.

Pavyzdžiui, šildymo ir vėdinimo sistemų filtrų keitimas bei reguliari jų techninė priežiūra gali žymiai pagerinti jų veikimo efektyvumą. Taip pat svarbu stebėti energijos sąnaudas ir ieškoti būdų, kaip jas toliau mažinti.

Pavyzdžiai iš praktikos

Vienas iš sėkmingų pavyzdžių yra pasyvus namas, pastatytas Lietuvoje. Šis pastatas pasižymi itin aukštu energijos efektyvumu dėl savo puikios izoliacijos, sandarumo ir efektyvių inžinerinių sprendimų. Namas yra orientuotas taip, kad maksimaliai išnaudotų saulės energiją žiemos metu ir būtų apsaugotas nuo perkaitimo vasarą.

Kitas pavyzdys – biuro pastatas, kuriame įdiegta moderni šilumos grąžinimo sistema, leidžianti sumažinti šildymo sąnaudas žiemą ir aušinimo sąnaudas vasarą. Šis pastatas taip pat naudoja LED apšvietimą ir turi automatinę apšvietimo valdymo sistemą, kuri reguliuoja šviesos intensyvumą pagal natūralios šviesos kiekį.

Išvados

Energijos efektyvumo užtikrinimas naujuose statiniuose reikalauja kruopštaus planavimo, tinkamų technologijų ir medžiagų pasirinkimo bei profesionalaus įgyvendinimo kiekviename statybos etape. Energinio naudingumo sertifikatas yra ne tik teisinis reikalavimas, bet ir investicija, kuri gali padidinti pastato vertę, sumažinti energijos sąnaudas ir prisidėti prie aplinkos apsaugos.

Kiekviename statybos etape – nuo planavimo iki eksploatacijos – yra galimybių didinti energijos efektyvumą. Svarbu nuolat stebėti naujas technologijas ir tendencijas, kurios gali padėti pasiekti aukščiausius energijos efektyvumo standartus. Šiandienos investicijos į energijos efektyvumą atneš ilgalaikę naudą ne tik pastato savininkams, bet ir visai visuomenei.

4o