Kartokas skonis, kuris persmelkia visus pojūčius. Sidabriškai pilki lapai, šnarantys vasaros vėjyje. Aromatas, kuris vieniems primena vaikystės kaimo sodybą, kitiems – senovinius vaistus. Pelynas (lot. Artemisia absinthium) – augalas, apipintas legendomis ir prietarais, tačiau kartu turintis gilias šaknis liaudies medicinoje ir šiuolaikiniuose tyrimuose. Šį kartų žolynų karalių žmonija naudoja jau tūkstančius metų, o jo istorija – tiek pat daugiasluoksnė, kiek ir jo sudėtingas cheminis profilis.
Tarp istorijos puslapių: nuo senovės Egipto iki Art Nouveau
Pelyno istorija prasideda giliai praeityje. Senovės egiptiečiai šį augalą skyrė deivei Izidei ir naudojo religiniuose ritualuose bei gydymui. Graikai jį pašventė deivei Artemidei (iš čia kilo mokslinis genties pavadinimas), tikėdami, kad jis padeda gimdyvėms ir kenčiančioms nuo menstruacinių skausmų. Romėnai pelyno šakelėmis puošdavo savo triumfo vežimus, manydami, kad augalas apsaugo nuo piktųjų dvasių ir suteikia pergalės jėgų.
Viduramžiais pelynas buvo vienas pagrindinių „karčiųjų tonizuojančių” vaistų, naudojamų virškinimo sutrikimams gydyti. Herbalistai ir vienuoliai kruopščiai dokumentavo jo panaudojimo būdus rankraščiuose, o liaudies medicinoje jis buvo vertinamas kaip priemonė nuo kirmėlių ir kitų parazitų.
Tačiau didžiausią šlovę pelynas pasiekė XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje, kai tapo pagrindine absento – žalsvos spalvos alkoholinio gėrimo – sudedamąja dalimi. Šis gėrimas užkariavo Paryžiaus bohemos širdis ir tapo Art Nouveau epochos simboliu. Tokios garsenybės kaip Vincentas van Goghas, Oscaras Wilde’as ir Ernestas Hemingway’us buvo žinomi absento mėgėjai, o žalioji fėja (kaip buvo vadinamas absentas) įkvėpė nesuskaičiuojamą kiekį meno kūrinių.
Botanika ir chemija: kodėl pelynas toks ypatingas?
Pelynas priklauso astrinių (Asteraceae) šeimai ir yra daugiametis žolinis augalas, užaugantis iki 1-1,5 metro aukščio. Jo lapai yra sidabriškai pilkos spalvos dėl smulkių plaukelių, dengiančių paviršių, o žiedai – nedideli, geltonos spalvos, susitelkę į graikiškos amforos formos žiedynus.
Būtent chemija daro pelyną tokį išskirtinį. Jame randama daugiau nei 200 bioaktyvių junginių, tarp kurių labiausiai žinomas tujono. Šis monoterpenų klasės junginys sukelia kartų skonį ir turi psichoaktyvių savybių didelėmis dozėmis. Būtent dėl tujono absentas buvo uždraustas daugelyje šalių XX a. pradžioje, nors šiuolaikiniai tyrimai rodo, kad jo kiekis tradiciniame absente buvo perdėtai sureikšmintas.
Be tujono, pelyne randama eterinio aliejaus, kurio sudėtyje yra chamazuleno (suteikiančio mėlyną spalvą), seskviterpenų laktonų (atsakingų už kartumą), flavonoidų ir fenolinių rūgščių. Šie junginiai suteikia pelynui jo gydomąsias savybes, tačiau kartu daro jį ir potencialiai pavojingą netinkamai vartojant.
Šiuolaikiniai tyrimai: nuo liaudies medicinos iki laboratorijų
Nors pelynas dažnai siejamas su praeitimi, šiuolaikiniai mokslininkai aktyviai tyrinėja jo potencialą moderniosios medicinos kontekste. Tradiciškai pelynas buvo naudojamas:
- Virškinimo sistemos sutrikimams gydyti (skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą)
- Kaip antiparazitinė priemonė
- Menstruacinių skausmų malšinimui
- Apetito gerinimui
- Kaip tonizuojanti priemonė esant silpnumui
Naujausi tyrimai atskleidžia dar platesnį galimų pelyno pritaikymų spektrą. Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad pelyno ekstraktai pasižymi:
- Antimikrobinėmis savybėmis prieš įvairius bakterijų kamienus
- Antioksidaciniu poveikiu, apsaugančiu ląsteles nuo oksidacinio streso
- Priešuždegiminiu poveikiu
- Potencialu kovoti su tam tikromis vėžio formomis
- Neuroprotekciniu poveikiu
Ypač daug dėmesio sulaukė artemizininas – junginys, išskirtas iš giminingos pelyno rūšies Artemisia annua (vienmečio kiečio). Už šio junginio, efektyviai veikiančio prieš maliarijos sukėlėją, atradimą Kinijos mokslininkė Tu Youyou 2015 metais gavo Nobelio premiją. Šis atradimas parodo, koks vertingas gali būti tradicinės žinios apie augalus moderniojoje medicinoje.
Pelynas kulinarijoje: daugiau nei tik absentas
Nors pelynas labiausiai žinomas dėl savo vaidmens absento gamyboje, jo kulinarinis pritaikymas yra kur kas platesnis. Vokietijoje ir Centrinėje Europoje pelynas tradiciškai naudojamas gaminant vermutą – aromatizuotą vyną. Italijoje jis yra Amaro likerių sudėtyje, o Prancūzijoje – tradicinio Salers aperityvo komponentas.
Virtuvėje pelynas naudojamas labai taupiai dėl intensyvaus kartumo. Mažos dozės kartais dedamos į riebius patiekalus, ypač žvėrieną, kad palengvintų virškinimą. Kai kuriose kultūrose jauniausios pelyno šakelės trumpai virinamos, kad prarastų dalį kartumo, ir naudojamos kaip aromatinis priedas sriuboms.
Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje tradiciškai gaminami pelyno vynas ir alus, tikint, kad jie turi gydomųjų savybių, ypač virškinimo sistemai. Tokių gėrimų gamyba – senas amatas, reikalaujantis tikslaus balanso tarp pelyno kartumo ir kitų ingredientų.
Pelynas šiuolaikinėje natūralioje medicinoje
Šiandien, kai vis daugiau žmonių grįžta prie natūralių sveikatos priežiūros metodų, pelynas išgyvena savotišką renesansą. Avel ir kiti natūralios medicinos prekių tiekėjai siūlo įvairias pelyno formas – nuo džiovintų žolelių arbatoms iki koncentruotų tinktūrų, ekstraktų ir eterinio aliejaus.
Fitoterapijoje pelynas dažniausiai naudojamas:
- Virškinimo sistemos tonizavimui
- Apetito gerinimui, ypač po ligų
- Tulžies išsiskyrimui skatinti
- Kaip dalis detoksikacijos programų
- Parazitų šalinimui iš organizmo
Tačiau būtina prisiminti, kad pelynas nėra nekaltas augalas. Dėl tujono ir kitų stipriai veikiančių junginių jis gali būti toksiškas didelėmis dozėmis. Pelyno preparatų negalima vartoti nėščioms moterims, nes jie gali sukelti gimdos susitraukimus, taip pat žindyvėms, epilepsija sergantiems žmonėms ir asmenims, turintiems inkstų problemų.
Pelyno auginimas ir rinkimas: praktiniai patarimai
Pelynas – nepretenzingas augalas, lengvai prisitaikantis prie įvairių sąlygų. Jis mėgsta saulėtas vietas ir gerai drenuojamą dirvožemį, tačiau gali augti ir prastos kokybės žemėje, kur kiti augalai nenori tarpti. Dėl šios savybės jis dažnai randamas pakelėse, apleistuose laukuose ir dykvietėse.
Norint auginti pelyną sode, geriausia jį sodinti atokiau nuo kitų augalų, nes jis išskiria alelopatines medžiagas, slopinančias kai kurių augalų augimą. Taip pat verta žinoti, kad pelynas lengvai plinta sėklomis, todėl gali tapti invazinis, jei nekontroliuojamas.
Rinkti pelynui geriausia pasirinkti vietas, nutolusioms nuo kelių ir pramoninių zonų, kad išvengtumėte taršos. Tradiciškai pelyno žolė renkama žydėjimo pradžioje, kai augalas pasiekia maksimalų biologiškai aktyvių medžiagų kiekį. Džiovinimui tinka tamsi, gerai vėdinama patalpa.
Mitai ir legendos: pelynas liaudies tikėjimuose
Pelynas nuo seno buvo apgaubtas mistika ir prietarais. Viduramžiais tikėta, kad pelyno šakelė po pagalve apsaugo nuo piktųjų dvasių ir raganų. Slavų kultūroje pelynas buvo laikomas galingu apsauginiu augalu nuo vampyrų ir kitų būtybių.
Lietuvių liaudies medicinoje pelynas buvo vertinamas kaip universali vaistažolė, padedanti nuo įvairių negalavimų. Jis buvo dedamas į pirties vantas, tikint, kad padės išvalyti organizmą per odą. Pelyno arbata tradiciškai geriama pavasarį, kad sustiprintų organizmą po žiemos.
Krikščioniškoje tradicijoje pelynas minimas Apreiškimo knygoje kaip simbolis kartumo ir bausmės. Ortodoksų bažnyčioje pelyno šakelėmis šlakstoma švęstu vandeniu per tam tikras apeigas.
Pelynas mene ir literatūroje: kūrybos šaltinis
Pelyno kartumo metafora dažnai pasitelkiama poezijoje ir prozoje, simbolizuojant gyvenimo sunkumus, nusivylimą ar praradimą. Rusų literatūroje žodis „полынь” (pelynas) turi ypatingą vietą – nuo liaudies dainų iki Sergejaus Jesenino ir Michailo Šolochovo kūrybos.
Vizualiajame mene absentas ir pelynas įkvėpė tokius menininkus kaip Edgaras Degas, Henri de Toulouse-Lautrec ir Pablo Picasso. Garsiausias pavyzdys – Viktoro Olivos plakatas „Absento gėrėjas”, tapęs klasikiniu Art Nouveau pavyzdžiu.
Šiuolaikinėje kultūroje pelynas ir absentas išlieka kūrybinio įkvėpimo šaltiniu – nuo muzikinių albumų pavadinimų iki kvepalų kompozicijų, kur pelyno natos suteikia mįslingą, tamsią gelmę aromatui.